Barbering i Asia

Det finnes menn i Asia også, og der er det også helt vanlig med barbering. asiatiske menn har generelt sett lite ansiktshår i forhold til europeere, men det finnes de som likevel har skikkelig hårvekst.

På en av mine mange reiser rundt om i sørøst Asia fikk jeg innblikk i hvordan menn i landsbyer slipper å bruke så mye tid på barbering. De mener at tiden de bruker på barbering kunne brukes til noe mer nyttig og konstruktivt.

Jeg våknet en morgen i en litt avsidesliggende landsby i Laos, Thailands naboland i Nord, og tenkte at nå var det på tide å ta seg en runde med høvelen. det var der en mann kom opp til meg og begynte en samtale om barbering. Han så forresten meget velstelt ut i ansiktet, og jeg spurte ham om han også nettopp hadde barbert seg. Nei, sist han hadde barbert seg var for 3 dager siden. Jeg så undrende på mannen og spurte hvordan det er mulig. Det var ikke en eneste skjeggstubb å se på ansiktet hans.

Uten høvel?

Han sa at det var nesten ingen menn i landsbyen som bruker en høvel. siden de kom i puberteten og begynte å bli menn, så nappet de ut hvert enkelt hårstrå. Ved å nappe dem ut med roten ville det ta lengre tid før det vokste ut nye. Dette var en prosess de gjentok hvert 10-12 dag. Etter litt trening tok det dem kun 10 minutter før hele ansiktet var renset for hår.

Så den dyre rundreisen min til Asia, der jeg for øvrig måtte ta opp et företagslån utan uc for å finansiere, var likevel ikke helt bortkastet. Jeg lærte nemlig noe nytt, og samtidig litt smertefullt. Mannen sa i tillegg også at hvis man allerede har begynt å barbere seg, vil ikke denne metoden fungere like godt. det må gjøres allerede fra dag en.

Barbering er en naturlig del av oss

Å barbere seg hører med det å være en mann. Kvinner barberer seg også, men ikke i ansiktet som det menn gjør. Allerede i puberteten begynner de fleste unge gutter å få hårvekst på ansiktet og kroppen. Noen får mer ansiktshår enn andre, slik er det bare. Noen har så ekstrem hårvekst i ansiktet at de kan stille med fullskjegg når de er i 20 årsalderen. de med lite hårvekst kan bare misunne de som kan stille med skikkelig vikingskjegg i så tidlig alder. Det å ha skjegg krever litt pleie, og dessuten er ikke skjegg noe for alle menn.

Det er en vanlig rutine for mange at dagen starter med ansiktsvask og barbering. Det tar ikke lange tiden å barbere seg siden vi har tilgang til barbermaskiner, likevel er det fortsatt mange av oss som liker å benytte seg av av vanlig barberhøvel og skum. Om vi skulle regne på tidsbruken på barbering gjennom et år for en gjennomsnittlig mann, kan vi garantert si at det brukes mer enn 1 dag. Om vi regner med at en mann i snitt benytter 7 minutter per dag til barbering, og vi ganger det med 365 dager, det gir oss en total på over 42.5 timer per år. Det er nesten et døgn det.